woensdag 26 januari 2011

Kipstoofschotel met ingelegde citroen en kruidige couscous

Soms kom je iemand tegen die zomaar je nieuwe held zou kunnen worden. Een Brits-Indiase tv-kok bijvoorbeeld, wiens kookboek je cadeau krijgt. Ravinder Bhogal is een serieuze kandidaat. Hoewel ze mijn allergrootste held Peter Pan nooit zou kunnen verslaan groeien mijn warme gevoelens voor haar bij elk recept dat ik probeer. Het onderstaande is goed troostvoedsel na een lange dag werken - bij voorkeur 's zomers op een picknickkleedje, maar 's winters helpt het ook.


olijfolie
1 grote rode ui, in dunne ringen
kipfilet voor 2 personen (een ander deel van die kip mag ook), in niet te kleine stukken
1/2 tl kurkuma
1 tl geraspte gemberwortel
2 tn knoflook
schil van 1/2 of 1 ingelegde citroen, fijngehakt en afgespoeld
6 (of meer) grote groene olijven
4 dl kippenbouillon
150 gr couscous
gehakte verse koriander, munt, peterselie, 2 el van elk
extra vergine olijfolie om te besprenkelen (facultatief)
een groene salade, of doperwtjes, of...

1. Fruit de ui zachtjes totdat hij glazig is. Voeg de kip toe totdat hij rondom bruin is.
2. Voeg de kurkuma, gember en knoflook toe, bak totdat ze geurig zijn, en roer dan de citroen en olijven erdoor. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook, en doe een deksel op de pan. Laat sudderen totdat de kip gaar is.
3. Haal de pan van het vuur, strooi de couscous in de pan, en laat met de deksel erop 5 minuten staan. Strooi de kruiden erdoor, roer de couscous los met een vork. Besprenkel met wat e.v. olijfolie, en serveer met de groenten.



Uit: Spatels & Stiletto's, Inmerc 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten