maandag 20 februari 2012

Bangkok-kip met rijst (3p)

Of ik ooit broccoli in Thailand heb gezien kan ik me niet meer herinneren (vast niet). Wel herinner ik me het fantastische eten, dat haast nog meer indruk maakte dan het voor-de-eerste-keer in Azië zijn. Aan straatvoedsel hebben we ons die eerste keer niet gewaagd. We hebben vooral ontelbare keren spring rolls, curry’s, fried noodles, Tom Ka Kai en Tom Yung Goong gegeten, terwijl we liggend op die driehoekige kussens Friends keken. (Slechts 1x was dat gelegitimeerd, omdat het snoeihard regende. De rest van de keren maakte de hitte en het Singa-bier ons zo lui.) Dit gerechtje, dat je serveert in verschillende kommetjes en eet met stokjes, brengt jou hopelijk ook in de vakantiesfeer.

3 kipfilet (of 3 kippenborsten van scharrelkippen, met bot, als je ze kunt vinden)
1 liter kippenbouillon
5 cm verse gemberwortel, geraspt (of 5 tl = 25 ml verse, geraspte gemberwortel uit een potje)
5 tenen knoflook, gehalveerd
6 grote lente-uien, in stukjes zo lang als je pink
300 gram jasmijnrijst
1 komkommer in plakjes
1 flinke bos koriander
Broccoli (gestoomd of gekookt)


Voor de dipsaus:
3 cm verse gemberwortel, geraspt (of 3 tl = 15 ml verse, geraspte gemberwortel uit een potje)
snufje zout
2 tenen knoflook
2 el rijstazijn
1 el vissaus
2 tl bruine basterdsuiker
1-2 el arachideolie

Rode peper, in plakjes (verwijder de pitjes en zaadlijsten als je niet zo van heet houdt)


1. Kook de kip ongeveer 15 minuten zachtjes in 1 liter kippenbouillon, waaraan je de gember, knoflook en lente-uien hebt toegevoegd. Zet water op voor de broccoli.

2. Kook de rijst, maak intussen de dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Kook de broccoli. De dipsaus mag op tafel.

3. Haal de kip uit de pan en snijd in plakjes. Het is niet erg als hij afkoelt, dit gerecht eet je lauwwarm. Haal de knoflook uit de soep, en giet de broccoli af. Leg de broccoli in een serveerschaal.

4. Zet voor elke eter een grote kom klaar met rijst en leg daar bovenop in een cirkel de kip, komkommer en koriander. Vul een kleiner kommetje met bouillon. De dipsaus is lekker om te dippen, lekker over de rijst, lekker met broccoli, en ook de bouillon doet het goed op zichzelf en door de rijst.

Iets aangepast, uit: De Smaak van het Oosten, Terra 2005.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten