zaterdag 7 april 2012

Biscotti / cantuccini met sinaasappel en pistachenoten

Italië is niet mijn favoriete vakantieland. (Voordat je afhaakt: onderstaand recept is echt Italiaans, begin alsjeblieft niet te twijfelen.) Dit komt niet omdat ik Italiaans eten niet lekker vind. Sterker nog, we eten meerdere malen per week pasta, en soms zelfs een primi en secondi. Maar misschien is dat het wel. Italië is in Nederland zo alom vertegenwoordigd, dat het niet vaak meer verrast. Je kunt in praktisch heel Nederland behoorlijk Italiaans eten, en op steeds meer plekken zelfs heel erg lekker. Voor de keuken van mijn favoriete Mediterrane vakantielanden, Spanje en Griekenland, geldt dat absoluut niet. Goede tapas eet je wat mij betreft alleen bij Pata Negra in Amsterdam. Echt lekker Grieks eten, dat meer is dan grote hoeveelheden gegrild vlees, heb ik eigenlijk alleen in Griekenland gegeten. Dat gezegd hebbende moet ik nu toch met een reden komen voor onderstaand recept. Die reden is een goede, dikke, vettige espresso. Want wat is er lekkerder dan een snoeihard koekje ongegeneerd in je koffie soppen? 


Voor ca. 45 stuks / voorbereiding 15 minuten / bereiding 50 minuten
250 g bloem + extra om te bestuiven
1 tl bakpoeder
230 g fijne kristalsuiker
4 eieren (2 hele + 1 dooier voor in het deeg, 1 hele  + 1 eiwit voor de glans)
1 tl vanille-essence
1 tl sinaasappelrasp
110 gr pistachenoten

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, bestuif licht met bloem.

Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote schaal. Voeg de suiker toe en meng het geheel goed. Maak een kuiltje in het midden. Voeg 2 eieren, 1 eidooier, vanille-essence en de sinaasappelrasp toe. Roer alles dor met een grote metalen lepel tot het goed gemengd is. Roer de pistachenoten door het deeg. Kneed het 2-3 minuten op een met bloem bestoven oppervlak. Het deeg zal eerst taai zijn (maar gebruik gerust meer bloem als het te plakkerig is). Verdeel het mengsel in 2 porties. Maak van elke portie een staaf van ca. 25 cm lang en 8 cm breed. Vlak de onder- en bovenzijde iets af.

Leg de staven op de bakplaat; laat voldoende tussenruimte over. Klop de resterende eieren. Smeer de staven ermee in zodat ze gaan glanzen. Bak het deeg 35 min en haal het daarna uit de oven.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C. Laat de deegstaven iets afkoelen. Snijd ze in plakjes van 5 mm. Leg de plakjes met de platte kant naar beneden op de bakplaat. Bak ze 8 minuten. Draai de koekjes om en bak nogmaals 8 minuten, of tot ze licht gekleurd en knapperig en droog zijn. Laat de koekjes op een taartrooster verder afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte doos. 

Uit: De Italiaanse Keuken, De Lantaarn, 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten