dinsdag 3 september 2013

Kikkererwtensalade met venkel en rozemarijn (2-4p)

 Als je in je jeugd ook getraumatiseerd bent door de weeë geur van te lang gekookte venkel dan is dit een uitstekend therapeutisch recept. Het contrast tussen de zachte maar knapperige venkel, de nootachtige kikkererwten, de pittige ui, het frisse van de citroen, het aromatische van de verse rozemarijn en het rokerige van de ham (of zoute van de tonijn) houdt je zo goed bezig dat je vergeet dat je je twijfels bij die venkelknol had. 


  • 1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 (witte of rode) ui, in flinterdunne halve ringen
  • 1-2 venkelknol(len), in flinterdunne halve plakken
  • 1/2 citroen, uitgeperst (of citroensap)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes, gehakt
  • paar plakjes parmaham of een uitgelekt blikje tonijn
  1. Meng de kikkererwten met de ui, venkel, citroensap, olie en de rozemarijn, voeg peper en eventueel wat zout toe. Laat de smaken 30 minuten intrekken (of zet de salade in de koelkast voor de volgende dag).
  2. Snijd de ham in dunne reepjes, meng met de salade. Breng eventueel nog wat op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout.
  3. Serveer op kamertemperatuur en met stokbrood.
Vrij (letterlijk) naar Allerhande 08/2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten